Het Koningslied: de controversiële hit van 2013

Het Koningslied, geschreven ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013, zorgde voor flink wat ophef en verdeelde Nederland. Het lied, gecomponeerd door John Ewbank, werd gezongen door maar liefst 51 bekende Nederlandse artiesten en werd op 19 april 2013 officieel gepresenteerd. Het zou dé soundtrack worden van de troonswisseling, maar al snel ontstond er controverse rondom het nummer.

De kritiek

Direct na de release van het Koningslied barstte op sociale media een storm van kritiek los. Veel mensen vonden de tekst te oubollig en slecht rijmend. Ook de muziek werd bekritiseerd: sommigen vonden het nummer te bombastisch en geforceerd. Anderen vonden het juist een prachtige ode aan de koning en waren juist ontroerd door het lied.

De reacties

De kritiek op het Koningslied was niet mals, maar er waren ook veel mensen die het nummer juist omarmden en het zagen als een positieve boodschap van eenheid en saamhorigheid. Het lied werd honderdduizenden keren bekeken op YouTube en stond wekenlang in de hitlijsten.

De nasleep

Ondanks de verdeeldheid die het Koningslied veroorzaakte, is het nummer uitgegroeid tot een iconisch stukje Nederlandse muziekgeschiedenis. Het wordt nog steeds regelmatig gedraaid bij speciale gelegenheden en heeft een blijvende plek veroverd in het collectieve geheugen van Nederland.

Conclusie

Het Koningslied mag dan wel controversieel zijn geweest, maar het heeft ook laten zien hoe muziek mensen kan verbinden en emoties kan losmaken. En dat is precies waar muziek voor bedoeld is: om mensen samen te brengen en te raken. 👏


2013