๐ De kosmos was in rep en roer toen in 2006 werd aangekondigd dat onze geliefde negende planeet, Pluto, geen volwaardige planeet meer mocht heten. Een schokgolf ging door de wetenschappelijke gemeenschap en het nieuws bereikte al snel het grote publiek. Maar wat betekende deze downgrade eigenlijk voor onze kennis van het zonnestelsel? En waarom werd Pluto ineens gedegradeerd tot dwergplaneet?
De ontdekking van Pluto
๐ญ Pluto werd pas in 1930 ontdekt door de Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh. Het kleine, rotsachtige hemellichaam bevond zich ver buiten de baan van Neptunus en leek een mysterieuze aanvulling te zijn op ons zonnestelsel. Voor decennia werd Pluto beschouwd als de negende planeet, na Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
De onthulling
๐ In 2006 besloot de Internationale Astronomische Unie (IAU) echter dat Pluto niet aan alle criteria voldoet om als volwaardige planeet te worden beschouwd. Volgens de nieuwe definitie moest een hemellichaam aan drie criteria voldoen om een planeet te zijn: het moet in een baan rond de zon draaien, het moet voldoende massa hebben om de eigen vorm te behouden en het moet de omgeving van zijn baan hebben opgeruimd van andere objecten.
๐ช Helaas voldeed Pluto niet aan het derde criterium, omdat het deel uitmaakt van de Kuipergordel, een regio vol kleine hemellichamen aan de rand van ons zonnestelsel. Daarom werd Pluto gedegradeerd tot dwergplaneet, samen met enkele andere hemellichamen zoals Eris en Ceres.
De impact
โญ Hoewel de beslissing van de IAU op veel weerstand stuitte en veel mensen teleurgesteld waren dat Pluto zijn status als planeet verloor, heeft het ook bijgedragen aan een beter begrip van ons zonnestelsel. Door de definitie van wat een planeet precies is aan te scherpen, konden wetenschappers nauwkeuriger onderzoek doen naar de vele hemellichamen die ons zonnestelsel rijk is.
Conclusie
๐ De sensationele onthulling van Pluto’s downgrade tot dwergplaneet in 2006 mag dan wel voor opschudding hebben gezorgd, uiteindelijk heeft het bijgedragen aan een verdieping van onze kennis van het zonnestelsel. En wie weet, misschien worden er in de toekomst nog meer interessante ontdekkingen gedaan die ons beeld van het heelal op zijn kop zetten!
2006